De Rollen Omgedraaid deel 4

De Rollen omgedraaid Deel 4

Het in nu eind december 2018. Bijna Kerst en eindelijk voel ik de rust om het laatste deel van mijn verhaal te schrijven. In mijn laatste Blog beschreef ik de weg naar een MRI en was ik in afwachting van een consult bij de Orthopeed.

De boodschap van de orthopeed was duidelijk. Het verwijderen van het corpus liberum zag ze als geen probleem. Haar letterlijke woorden waren volgens mij, “Dit gaan we fixen”. De rest van het nieuws was niet zo best. In mijn beleving werd vrij nadrukkelijk benadrukt hoe slecht mijn knie er wel niet aan toe was. Eigenlijk niet meer hardlopen en knie belastende sporten vermijden. Ik heb ervoor gekozen om me toch te laten opereren en het corpus liberum te laten verwijderen. Wel met de afspraak dat ze verder niks aan mijn knie mocht doen. Voor de slotklachten had in principe een goed belastbare knie die hoopte ik weer terug te krijgen. De potentie voor verslechtering wanneer de orthopeed gaat proberen andere pathologie te adresseren is groot, dus zo min mogelijk doen en alleen corpus liberum weghalen.

De operatie is voorspoedig verlopen en de revalidatie ook. De onzekerheid ben ik kwijt en de slotklachten zijn weg. Dat is heel erg fijn. Ik geniet nu op een andere manier van bewegen en voel veel dankbaarheid dat het weer kan.

Er zijn wel een aantal zaken die me verrast hebben in dit traject:

Ten eerste kon er geen uitspraak gedaan kon worden waar het corpus liberum vandaan kwam. In de literatuur heb ik teruggelezen dat corpus liberum’s kunnen aangroeien met kraakbeen omdat ze zich bevinden in de synoviale vloeistof van de knie, van waaruit het kraakbeen van de knie gevoed wordt.

Ten tweede kon de orthopeed geen uitspraak doen over wanneer mijn kruisband mogelijk weer is gescheurd. Ik kan me geen trauma herinneren waar dit gebeurd kan zijn en heb geen instabiliteitsklachten. Blijft vreemd dat hij weg is.

Ten derde werd in mijn beleving wel heel erg de nadruk gelegd op het feit dat mijn knie veel schade heeft door trauma en artrose en dat ik er erg voorzichtig mee moet zijn. Er werd ook geïmpliceerd dat een Total Knee Protese in de toekomst waarschijnlijk is. Ik vind het jammer dat er weinig aandacht voor wat de knie nog wel kan en waar de mogelijkheden liggen. Misschien werd er vanuit gegaan doordat ik zelf fysiotherapeut ben, dat ik dat wel weet.

Momenteel kan ik de knie weer aardig belasten. Er is echter wel wat veranderd in mijn beleving van de knie. Naast het feit dat ik mij knie bijna dagelijks voel is ook de beleving van mijn knie anders geworden. Voorheen had ik een rommelige maar sterke knie. Nu voelt mijn knie kwetsbaar en heb ik vaak angst dat ik de zaak verslechter. Ik hoop dat weer om te draaien in de toekomst. Daar ben ik nog niet, maar dat gaat steeds beter.

Overall ben ik wel tevreden tot nu toe. Ik kan weer wandelen, fietsen en zwemmen. Ik kan weer een balletje trappen met de kinderen. Ik loop zelfs weer enkele malen per week hard. Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan in hoeverre dit kwaad kan, maar dat is mogelijk een onderwerp voor een andere blog. Lang staan is wel een probleem maar daar zoek ik een weg in. Qua belasting maakt het niet uit wat ik doe en hoe de knie na afloop of een dag later aanvoelt. Het is niet erger bij veel of weinig belasten en gek genoeg voelt hij na hardlopen vaak beter.

Het is afwachten wat de toekomst brengt, maar ik denk dat belasten met enige aanpassingen de beste weg is. Ik hoop dat de kwetsbaarheid die ik de afgelopen periode heb gevoeld en regelmatig nog voel steeds meer slijt. Voor mij is het goed geweest het op te schrijven en ik hoop dat het voor een lezer ook iets waardevols te bieden heeft.

Dank voor het lezen.

Menno