Wat lees ik?

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=”]
Onderstaand een overzicht van wat ik nu aan het lezen ben.

Leerzaam boek over motorisch leren. Helaas is veel wat er in de dagelijkse fysiotherapie praktijk gedaan wordt op het gebied van oefeningen nog gebaseerd op fitness principes. Dit boek beschrijft theorieën en geeft voorbeelden hoe we motorisch leren kunnen faciliteren. Mogelijk veel belangrijker dan hoe zwaar je een gewicht kan optillen.

make it stick

Als fysiotherapeut zijn we veel bezig met educatie, coachen en gedragsverandering. Een mooi boek om je rugzak mee te vullen als het gaat over hoe we het best kunnen leren, welke theorieën er zijn, wat goed voelt maar vaak minder goed blijkt te werken. Belangrijke boodschap voor mij was en is. Leren mag een beetje ongemakkelijk voelen en moeite kosten. Dat betekend dat je echt iets toevoegt, bestaande paden aanscherpt of juist afbreekt wat niet nodig is. Daarnaast blijft herhaling belangrijk. De manier waarop is veel over te zeggen en zijn veel strategieën voor. Maar je zult moeten oefenen, testen en herhalen.

being mortal

Mooi boek over sterfelijkheid en het feit dat we in de huidige tijd veel langer leven van we ooit gedaan hebben in de geschiedenis van de mens. Helaas hoort doodgaan er ook bij. We hebben nog een hoop te leren hoe daar mee om te gaan!

denying to the grave

Waarom blijven we de dingen doen waarvan we weten dat ze slecht voor ons zijn. Een goede poging om te onderzoeken waarom het zo moeilijk is te veranderen en wat er in de natuur van de mens zit waarom dit zo moeilijk is. De rol van onze sociale omgeving en het feit dat we een groeps georiënteerd dier zijn valt daarbij niet te onderschatten.

power of habit

Hoe belangrijk is motivatie? Misschien is het hebben van goede gewoontes die je ook volhoudt als de motivatie er niet is veel belangrijker. Interessant!

Tot op heden het beste boek op het gebied van pijn dat ik gelezen heb. Deel één heb ik inmiddels bijna uit en ik kan niet wachten om de andere delen ook te lezen. Een autobiografisch geschreven boek door een fysiotherapeut gespecialiseerd in pijn. Daarin worden persoonlijke ervaringen afgewisseld met theorie. Wat ik heel prettig vind is dat de beschrijvingen van een patiënt lijken op wat je in de praktijk tegenkomt. Geen opsomming van symptomen en tekenen en meetinstrumenten, vragenlijsten. Maar wat zegt een patiënt en hoe reageert een patiënt.

http://giffordsachesandpains.com/book-sales/
[/av_textblock]