Verdragen of hulp zoeken

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=”]

VERDRAGEN OF HULP ZOEKEN
.
Het lijkt in deze tijd wel of we niet meer weten wanneer we deze vaardigheden moeten gebruiken of vragen van mensen. Wanneer we verdragen, hadden we eerder hulp kunnen of moeten zoeken. Wanneer we hulp zoeken, hadden we eigenlijk moeten verdragen en afwachten. In beide gevallen is het geen passief proces. Bij verdragen kan je vaak nog een hoop doen om het dragelijker te maken. Bij hulp zoeken kom je er vaak achter dat je ’ zelf’ allemaal kan doen om de situatie te veranderen.
.
In mijn dagelijkse praktijk als fysiotherapeut lijk ik constant een van de twee bij mensen te willen benoemen. Ik zie mensen die alleen maar hebben verdragen. Graag had ik ze dan eerder gezien. Soms om tijdig de ernst te onderkennen. Soms om met tips en trics het geheel dragelijker te maken. Soms voor begeleiding om te komen tot een beter herstel.
.
Heel vaak denk ik ook, “kom op mensen”. “Dit is het leven”. “Ongemak”, “pijn” en “moeite doen”, zijn niet uit te bannen in het leven. Deze hebben allen hun plek en waarde. Ze komen alleen vaak niet op het moment dat we het zelf graag willen.  Dat kunnen we soms dragelijker maken, maar sommige dingen horen er gewoon bij en moet je verdragen. Actief blijven en tijd geven zijn dan de enige oplossing. Tijd heelt echter niet alle wonden. Chronische aandoeningen die alleen maar slechter worden bestaan. Dan blijft er soms niks anders over dan het dragelijker maken.
.
Maar wanneer nou verdragen en wanneer nou hulp zoeken. En wanneer moet ik nou wat bij de mensen die ik behandel benoemen. Ik hou niet van confrontatie en wil graag helpen. Ik vind het makkelijker om te zeggen, “had nou wat eerder gekomen”, dan “kom op, volhouden, verdragen en eruit halen wat erin zit”.
.
Ik merk dat de laatste boodschap niet altijd goed wordt ontvangen. De persoon die ik behandel kan het gevoel hebben dat ik hem niet serieus neem. Dat ik niet goed luister. De ik de ernst van zijn pijn of klacht onderschat. Ik ben echter van mening dat ik met een duidelijke eerlijke boodschap, ook degene die je niet wilt horen, soms beter help en iemand juist serieus neem.
.
Daarbij heb ik altijd te maken met iemand die over mijn schouder meekijkt. Een fictief persoon die zich constant afvraagt: “Ben je niet wat vergeten”, “Heb je iets gemist”. Alles weten en alles zien bestaat niet. Absolute zekerheid kunnen we helaas nooit geven.
.
Heb ik dan het recht om te zeggen dat iemand actief moet verdragen. Eruit halen wat erin zit. Soms in afwachting tot het weer beter wordt. Soms wetende dat het nooit meer 100% zal worden. Zeker in deze tijd waarin 100% of meer vaak de norm is en er constant wordt vergeleken met de omgeving. Minder is vaak geen optie. Daarnaast heeft mijn concurrent zorgverlener vaak wel de oplossing. Dat lijkt in ieder geval zo gezien de reclame uitingen. Dan duik ik weer in de literatuur en schrijf ik me weer in voor de volgende cursus. Hoe kan ik mijn kennis weer aanvullen en vaker hulp en hoop bieden. Minder vaak hoeven zeggen dat mensen moeten verdragen. Soms bied dit nieuwe inzichten, maar vaak worden de grijze gebieden en de twijfel die daarbij hoort alleen maar groter en blijkt verdragen er toch ook echt bij hoort.
.
Wat heb ik dan om me aan vast te houden en om door te geven aan de mensen die ik zie.
-Dat een actieve aanpak met bewegen vaak meer mogelijkheden bied dan een passieve aanpak en dat ik daarbij goed kan helpen
-Meestal is er ruimte te vinden voor verandering of verbetering, het is echter de vraag of de persoon dit ook zo ervaart en het past in zijn wensen en doelen
-Ik weet niet alles en zal af en toe een verkeerde boodschap geven, iets missen of niet de nieuwste therapie uitvoeren
-Soms ondersteun ik alleen maar in het dragelijker maken van een klacht en moeten tijd en een actieve aanpak de oplossing bieden
-Het feit dat een klacht verbeterd of verslechterd heeft vaak alleen maar te maken met het verstrijken van tijd en niet met een specifieke behandeling
-Mensen zijn verschillend en wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de ander
.
Groet.
Menno de Zeeuw

[/av_textblock]